Vloeibare siliconen

Zelf een mal maken met
vloeibaar rubber / vloeibare siliconenrubber

Vloeibaar siliconen, ook wel vloeibare siliconenrubber of vloeibaar rubber genoemd is uitermate geschikt om zelf op een eenvoudige en goedkope manier een mal te maken van een bestaand figuur.

De twee componenten vloeibare siliconen meng je, afhankelijk van de hoeveelheid verharder zal het uithardings-process sneller of langzamer gaan. Eenmaal gemengt kun je er een mal van gieten, die vervolgens weer geschikt zijn om bijvoorbeeld kaarsen of zeep te maken. Een kopie maken van (dierbare) spullen is zo simpel!
 
In de gemaakte mal kan je van alles maken, omdat de siliconen geschikt is tot max 400 graden zijn de mogelijkheden eindeloos. De standaard giet siliconen is niet geschikt om voedsel te maken, hiervoor hebben we speciale voedsel veilige siliconen!

15 artikel(en)

per pagina

15 artikel(en)

per pagina

Zelf mal maken met vloeibare siliconen

Vloeibaar siliconen wordt ook wel vloeibare siliconenrubber of vloeibaar rubber genoemd, het is uitermate geschikt om zelf op een eenvoudige en goedkope manier een mal te maken van een bestaand figuur / beeldje.

 

De vloeibare siliconen / giet siliconen is zoals de naam al aangeeft gietbaar, vergelijk het qua dikte met stroop. Het bestaat uit een a en b component, pas als deze twee met elkaar gemengd worden zal de vloeibare siliconen hard worden. Door het mengen van de twee componenten ontstaat een mengsel dat je kunt uitsmeren of gieten. De vorm die hierdoor ontstaat kan weer worden gebruikt om bijvoorbeeld kaarsen of zeep mee te maken. Ook gips of beton kan in een siliconen mal gegoten worden. Siliconen gietrubber is geschikt voor temperaturen tot max. 400 graden en dit maakt heel veel toepassingen mogelijk. Een kopie maken van (dierbare) spullen is zo simpel!

Giethars

Een bestaande siliconen mal namaken kan niet met vloeibare siliconen, maar wel met giethars. Met giethars wordt eerst een hard voorwerp gemaakt in de bestaande mal. Ook giethars bestaat uit 2 componenten en zal gaan uitharden als deze worden gemengd.


Als het hard is geworden, heb je een kopie gemaakt van de binnenkant van de mal in hard kunststof. Deze kan vervolgens weer gebruikt worden om een mal met vloeibare siliconen van te maken. Het is wel aan te raden om met polyvinylalcohol eerst een dunne plastic beschermlaag in de mal aan te brengen, zodat de giethars de bestaande mal niet zal beschadigen. Zonder polyvinylalcohol beschadigt de mal wel!

 

Verpakkingen op maat

Zowel voor de hobbyist als voor de grootverbruiker hebben we de gewenste hoeveelheden. Ideaal om te starten is de kleine verpakking van 1 kilo (met verharder). Deze zit niet in een onhandig blik, maar in een handige en goed gietbare fles. In een jerrycan leveren we 5 en 10 kilo (met verharder) voor grootverbruikers. Hoe groter de verpakking, hoe lager de prijs per kilo!


Voedsel veilige siliconen

De gangbare vloeibare siliconen zijn niet geschikt om in aanraking te komen met eten. Voor het maken van mallen die geschikt zijn voor bijvoorbeeld chocolade, fondant en marsepein kunt u de voedselveilige siliconen bestellen. Deze is per kilo incl. de benodigde verharder te bestellen. 

 

Verharder toevoegen

Aan de vloeibare siliconen (component A) wordt verharder (component B) toegevoegd. Pas hierna zullen de siliconen uitharden en verandert de toestand van de siliconen van vloeibaar naar vast. na het toevoegen van de verharder duurt het tot 24 uur voordat de siliconen uitgehard is. Het toevoegen van meer verharder is mogelijk, maar met het risico dat niet alle luchtbelletjes uit de mal zijn verdwenen voordat het siliconen gietsel is uitgehard. Iets meer geduld hebben heeft hierbij dus de voorkeur!

De verharder weegt minder dan een gram per ml en de siliconen juist meer. Het is belangrijk om eerst te bepalen of u op gewicht of inhoud gaat werken. In beide voorbeelden wegen we de siliconen, maar de verharder wordt toegevoegd op basis van gewicht of op basis van druppels.

Druppels kunnen echter iets  van grootte verschillen en tijdens het tellen kan er ook iets mis gaan. Het gevolg kan zijn dat de siliconen of te snel uitharden of helemaal niet. Toevoegen op basis van gewicht heeft daarom de absolute voorkeur.

Tip: het is ook mogelijk de siliconen dunner te maken. Verdunnen is mogelijk met siliconen olie (max 10%), Het voordeel hiervan is dat de siliconen rubber dunner wordt en makkelijker te gieten is. Ook verspreidt het zich dan beter in de mal. Siliconenolie is goedkoper dan de vloeibare siliconenrubber waardoor je meer krijgt voor minder geld.


Instructie

Het lijkt misschien lastig om zelf met vloeibare siliconen aan de slag te gaan. Om je op weg te helpen, staat op onze site creatiefidee.nl een filmpje waarin stap voor stap te zien is hoe je te werk moet gaan. Dit filmpje zegt meer dan een papieren handleiding. Nog meer tips nodig? Bel ons gerust!